Az új könyv

 

Öt tárgy

 A 2000 első száma: 1989. április.

Bemutatkozó sajtóértekezletünkön Bojtár Endre szerkesztőtársam elmondta: arra törekszünk, hogy folyóiratunk tartós olvasmány legyen, és egy-egy számot akár húsz évvel a megjelenés után is kézbe lehessen venni. A folyóirat ebből a szempontból ne különbözzék a könyvtől.

 

 A „Magyar Kurír” 1791-es évfolyama.

Évtizedek óta egyik legkedvesebb olvasmányom ez az egybekötött évfolyam. Pedig a „Magyar Kurír” még csak nem is folyóirat volt, hanem újság, és az ember azt gondolná, hogy az ilyesmi elavul, érdektelenné válik. A tudósítások a kedvenceim – többek között a francia tárgyúak, például a Forradalomról szólók. (Akkor a cenzúra jól látható módon, a szedésben fehér foltokat hagyva működött. Néha a fehérség közepén a szerkesztőség meg is jegyezte: A’ Rostába’ maradott.) Legkedvesebb francia vonatkozású tudósításom arról a Blanchard-ról szól, aki léghajójával először röpülte át a La Manche csatornát, és aki tudományát Bécsben is bemutatta.

 

 C. IVLII CAESARIS COMMENTARII DE BELLO GALLICO ET CIVILI. Eiusdem librorum, qui desiderantur, Fragmenta, Lugduni Batavorum, Ex officina Christophori Plantini, M. D. LXXXVI.

Nemcsak az Önök tiszteletére választottam, mint francia vonatkozású művet, Caesar munkáját A galliai háborúról: ez is régi kedvenceim közé tartozik. Jellegzetes későreneszánsz kiadvány, Chr. Plantin egyik utolsó remeke, 1586-ból. (Egyébként tíz évvel ezelőtt a 2000 is Plantin-metszette betűkkel készült.) Talán nem olyan finom a papírja, mint a 15. századi ősnyomtatványoké lenni szokott, de még ma sem sárgul. A mérete is kedvezőbb (nem túl mutatós, hanem olyan zakózseb-forma), és már az iniciáléknak sincs benne – kifestőkönyvszerűen – hely kihagyva, hogy az embernek el kelljen vinnie a miniátorműhelybe, ha nem akar maga bíbelődni vele – az iniciálék ugyanúgy bele vannak nyomtatva, mint egy mai kiadványban. Tömegkönyv, de jól van megcsinálva. A szedés tömör, de valahogy mégis szellős, arányai tökéletesek. A példány olvasás nyilvánvaló nyomait viseli magán, állapota mégis kifogástalan. Ha vigyáznak rá, bizonyára hasonló lesz 2400-ban is.

 

 Professional CD-Recordable – PHILIPS

Ez a tárgy ún. írható/olvasható sugárlemez, pontosabban már nem olvasható, mert elromlott. Mielőtt a Philips beperel, le kívánom szögezni, hogy nem őmiattuk romlott el. Valóban kiváló termék volt, igazi Philips. Let’s make things better. Én tettem tönkre, én vagyok a hibás.

 

 Öt és fél hüvelykes hajlékonylemez – letakart védéjeggyel. Második könyvem szövegének koporsója.

Azért takartam le a védjegyet, mert ebben az esetben mintha nem követtem volna el hibát, adataim mintha ok nélkül szálltak volna el. (Persze ha meglennének is: kinek van ma már meghajtója az ilyen vén, nagy hajlékonylemezekhez?)