Az új könyv

 

A hálózati tudományos könyvkiadás alapelvei

1. elv: A tudományos könyvkiadás helyébe könyvszolgáltatás lép.

Régen a tudományos könyvkiadó feladata befejeződött akkor, amikor kiadta a művet, és átadta a terjesztőnek. Most a munka egy lényeges része (az olvasókkal való kapcsolattartás, a mű karbantartása, valamint a rendszeres „frissítés”) nem befejeződik, hanem épphogy elkezdődik a hálózati megjelenés pillanatában.

A hálózati tudományos könyv árusítása inkább a szoftverforgalmazásra, semmint a könyvkereskedelemre emlékeztet.

Példa: A Microsoft DOS/Windows család megvan már vagy tizennyolc esztendős. Az egyre jobb főváltozatok és az ingyenes javítókészletek rendszeres megjelenése bizonyára hozzájárult a termék sikeréhez.

Példa: A régi magyar költészet gépi nyilvántartásának példáján mutatjuk be, hogy a tudományban a könyvkiadás helyébe miként lép a könyvszolgáltatás. A nyilvántartás nyers változatának első felhasználása már 1979-ben megtörtént (1.0). Magasabb verziószámú kiadások: 2.0 (1988), 2.1 (1989), 2.2 (1991), 3.0 (1992): ez utóbbi a Párizsban megjelent Répertoire… Aztán jött a hálózati 4.0 (1993), majd 5.0 (1999). Közben a nem-hálózati (eredetileg hajlékony- majd sugárlemezes, később letölthető) sorozat is folytatódott: a 3.1 (1994) után legújabban a magyar nyelvű 3.2 (1999) is kijött.

2. elv: Ha igaz az, hogy a tudományos könyvkiadás helyébe könyvszolgáltatás lép, akkor a kiadói tulajdont nem kell tolvajoktól félteni.

A hálózati tudományos kiadványok megjelenésük után is szorosan az őket létrehozó tudományos műhelyhez tartoznak, mindaddig, amíg a műhely megőrzi alkotóerejét.

Példa: a régi magyar vers gépi nyilvántartásának iménti példája azt is megmutatta, hogy az először húsz évvel ezelőtt létrehozott adatbázis mindmáig nem szakadt el az őt létrehozó tudományos közösségtől. Ez a – lassan persze cserélődő személyzetű – műhely végzi el az időnként szükséges frissítéseket és fejlesztéseket. Más, megfelelő szakértelem nélkül, erre nem is lenne képes. Aki ellopná az adatbázist – hogy aztán éveken át békésen teljesíthesse a hozzá kapcsolódó megannyi szolgáltatást – nem bűnös, hanem éppenséggel erényes cselekedetet hajtana végre. A tudományos terület azé, aki megműveli.

3. elv: A tudományos kiadvány költségeinek viselése és a kiadvány felhasználása nincs szükségképpen összekapcsolva.

Példa: a régi magyar vers nyilvántartásának munkatársai fizetést kapnak, de nem a végfelhasználók fizetik meg őket, hanem tudományos intézetük, ugyanúgy, ahogy egy hagyományos egyetemi könyvtárban sem kell az olvasásért külön fizetni. A hálózati tudományos kiadványok létrehozásának költségeit jellemzően nem a könyvesbolti vásárlók, hanem a különféle nagy könyvtárellátó alapok fogják viselni.