Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

3. KÖNYV A G2 GALAXISBAN

3.2. Ebook-szoftverek

3.2.2. Glassbook Reader

 

Glassbook. The Way We Will Read. (Üvegkönyv. A mód, ahogy olvasni fogunk)[1] Csinos kis képzavarral kezdődik a Glassbook internetes oldala, melynek első lapjáról azonnal letölthető a Glassbook 2.0 béta verziója. Ehhez akár ingyen könyveket is letölthetünk a Glassbook boltjából[2], amely már tulajdonképpen az Adobe fennhatósága alatt működik. Hamarosan ide kerül majd a Glassbook internetes otthona is.

 

Mindenestre a Glassbook nemcsak szovftverét kínálja a GLASSBOOK.COMon. A GlassBook bétaverziója mellett, amelyet az egyetlen ingyenes ebook olvasó szoftverként aposztrofál („amely igazi hűséggel látja el a tárgyat, amit ebooknak nevezünk”), itt kínálja a GlassBook Plus Reader nevű eszközt „a komoly olvasónak, amilyen ön is”. Nyílván én komolytalan olvasó vagyok, a Plus kiadványt nem vásárolom meg. Nemcsak komolytalanságom miatt, hanem azért sem, mert lényegileg egy szótárral tud többet a béta verziónál. Így pontosan annyit tud, mint a Microsoft Reader, azzal a különbséggel, hogy ez pénzbe kerül, a MS Reader viszont ingyen van.

 

Aztán itt meg lehet vásárolni azokat a kiegészítőket is, ami nem az olvasót, hanem az ebookot előállító ipart szolgálja: tartalomszolgáltató szervert, könyvtárszervert vagy kioszkot („ez utóbbi ebook-árusító stand könyvesboltokba, kávéházakba vagy bárhová, ahol a könyv szerelmesei összegyűlnek”).Ezen az oldalon van még eszményi helyzetet ábrázoló fotográfia, ahol az olvasó egy hordozható számítógépen könyvet olvas. A számítógépet kilencven fokkal elfordítja, és így pontosan úgy tartja a kezében, mint egy valódi könyvet. A szoftver a képernyőn kilencven fokkal elforgatható, ez rendben lenne. Probléma az LCD monitorral van. De erről majd a monitor-fejezetben essék szó.

 

A Glassbook béta verziója pompás kis szerkezet, a Microsoft Reader egyetlen igazi vetélytársaként üdvözlendő. Saját gépemen teszteltem, sajnos néha leállt tőle a rendszer, a gép erőforrását elfogyasztotta egy-egy oldalszámolási művelet alatt. Dehát a béta verziók ilyenek.

 

A program funkciói az alábbiak. Elsősorban lehet olvasni az adott könyvet. Ezt a magánkönyvtárunkba lépve (Library) kijelöljük, majd rábökünk a Read parancsra. Ha a magánkönyvtárunkat nem tartjuk elég nagynak, a Read parancs helyett a Bookstore-ra klikkelünk, és ha éppen online dolgoztatjuk a számítógépet, a Glassbook egyből becsatlakozik a könyvesboltba (természetesen csak a sajátjába, a GLASSBOOK.STORE-ba). Ha először vagyunk itt, regisztrálja személyünket, és természetesen a szoftvert. Majd szabadon válogathatunk a szoftver becsatlakozása után elindított böngésző programunkban a könyvek közül. Körülbelül száz ingyenesen letölthető, valamint ötezer megvásárolhat könyv közül válogathatunk.

 

A Menu alatt kereshetünk, könyvjelzőt helyezhetünk el, információt kapunk a nyitva lévő könyv státusáról, műfaji besorolásáról, kijelölt szövegrészeket másolhatunk és, sajnos, nyomtathatunk.

 

Ezen kívül további kis ikonokra klikkelve lapozhatunk, a felületet elfordíthatjuk kilencven fokkal (ez egy asztali számítógép esetében nem igazán hasznos funkció), nagyíthatjuk a képet, dupla oldalasra nyithatjuk a könyvet (ami fekvő formátumú monitornál nem olyan rossz), különböző színekkel sorkiemelhetünk és lapszéli jegyzeteket helyezhetünk el. A betűrajz „élesítésére” is van mód: egy ikon megnyomásával kikapcsolhatjuk a CoolType-ra emlékeztető funkciót, ami egy hagyományos monitoron apró betűs, sok szöveget tartalmazó oldal esetében hasznos lehet.

 

A Glassbook Reader barátságos felület, jól kezelhető ebook, és a Windows gagyi vizuális kultúrájának égisze alatt kítűnő ízléssel megtervezett látványt ad. Összegezve: a MS Readernek egyelőre van vetélytársa, amely ráadásul a PDF formátumot használja. Egészen addig a vetélytársa is lesz, amíg ingyenes adja az Adobe (lásd a Plus példájával kapcsolatos félelmeket).

 

A Glassbook elnöke és alapítója, Len Kawell[3] szerint az általuk megálmodott nyílt infrastruktúrában nőni fog a könyvkiadás. A Glassbook ebben a rendszerben pedig az eredeti olvasásélményhez hasonló érzést vált ki. A jogvédelmet az ebook kritikus pontjaként említi (inkább promóciós, mintsem tudományos igényű) tanulmányában. Idézi azt a szemléletet, amely szerint a szerzői jog az interneten elveszti értelmét. Számára a kriptográfia jelenti a megoldást az ebookok esetében[4]. Érdekesebb az az összehasonlítás, hogy míg a CD, DVD vagy Ethernet szabványok felhasználásához fizetni kell a szabadalom jogtulajdonosának, az ebook szabványa nemcsak nyílt, de ingyenes is. Ez a hasonlat nem veszi figyelembe, hogy az ebook szabványigénye egészen más természetű, a PROJECT GUTENBERG kezdeményezés pedig már rég elfoglalt egy szeletet az elektronikus könyvkiadás területén. Másik fontos meglátása, hogy a CD technológiára 20 évet kellett várni, hogy az USÁban a háztartások 90%-ba eljusson. A CD szabvány jó példa arra, amikor a fejlesztés eredményeit visszatartják az előző technológiák kifutásáig. De nem jó példa az ebookra, és ha a Glassbookra gondolunk, arra a legkevésbé. A Glassbook működőképes, a baj vele nem az, hogy visszatartják, hanem hogy nincs hozzá elég számú, elfogadható áron vagy akár ingyen megvásárolható könyv.

 

 

 

 [1] GLASSBOOK.COM

[2] GLASSBOOK STORE

[3] KAWELL

[4] Számomra egy mp3 fájl is kriptográfia, mégis le tudom tölteni ingyenen.