Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

3. KÖNYV A G2 GALAXISBAN

3.1. Az ebook fájlformátumai

3.1.2. LIT

 

A PDF-fel szemben eséllyel induló versenytársak (versenytárs) éppen a PDF ebookká történő transzformációjának lassúságát, körülményességét használja ki. Persze mondhatnánk, vesszen az Adobe, egy ilyen nagyra nőtt, lassan mozgó mumustól úgysem várhatunk el túl sok jót, a baj csak az, hogy a PDF versenytársai közül messze a legütőképesebb forma az a .lit fájltípus, amely a Microsoft Reader nevű szoftverrel olvasható.

 

A LIT-ről messze nem tudok annyi forrást felmutatni, mint a PDF-ről. Bár hasonlóan nyíltra tervezett forma ez is, és SDK-k (software developement kit, szoftverfejlesztési egységcsomag) ugyanúgy letölthetők hozzá, mint a PDF-hez, a LIT formátumról a Microsoft Reader hivatalos oldalán[1] nem túl sokat olvashatunk.

 

Ami elsőre feltűnik, az a LIT és a PDF közti nagyfokú hasonlóság. Mindkét formátum grafikus alapú, mindkét formátum zárt, csak a saját olvasó szoftverével működik. A LIT is tartalmaz egy betűtípus-finomító eljárást, ennek a neve ClearType. Hasonlóan a CoolType-hoz, ez is elsimítja a képpontokat a betűszéleken.

 

A két formátum között lényegi különbség tehát nincsen, a LIT is ugyanazokat az előnyöket adja, mint a PDF, így talán hasonló a helyzet, mint ami az ablakos, grafikus felületű operációs rendszer kifejlesztése körül történt, de ezt ennek az elemzésnek nem feladata kideríteni.

 

Azonban egy fontos, lényegi különbség mégis van: a LIT nem általános dokumentum-forgalmat megkönnyítő dokumentumformátum, hanem ebook formátum. A Microsoft Reader - a .lit kiterjesztést olvasó szoftver - ebookok olvasására készült. A LIT tehát speciális formátum, a képernyőről olvasható digitális könyv formája. És ezzel elég nagy lendületet adott az ebook fejlődésének.

 

A LIT nem tiszteli a szerzői intenciót olyan mélységben, mint a PDF. Ha zsebPC-n olvassuk ezt a formátumot, a MS Reader áttördeli a fájlt, hogy ugyanúgy olvasható legyen, mint monitoron. A PC-n történő olvasás esetén a könyvoldal valóban könyvoldal nagyságú, nem A4-es lap. A sorszám és a sorhosszúság egy papírkönyv megfelelő adataival egyenlő. Sőt, kevesebb: a sorszám oldalanként nem negyven körül mozog, hanem maximum harminc[2], ennél csak kevesebb lehet a betűméret növelésével. Kényelmesen olvasható tehát monitorról.

 

A Microsoft Readerrel kapcsolatos gyakori kérdések listáján található egy nyilatkozat, a PDF-fel való szembenállásról:

 

„Kérdés: Miért hoztak létre egy új formátumot a PDF használata helyett?

Válasz: A PDF egy remek formátum ahhoz, hogy dokumentumokat és nyomdai információkat rögzítsünk. Mégis ez egy statikus fájl, nem jók az arányai, és ez használatát behatárolja. A Microsoft Reader dinamikus olvasómotor, ami azt jelenti, hogy az aktuálisan használt képernyő méretéhez képes igazítani a dokumentumoldalt. A dinamikus dokumentumoldal legnagyobb előnye az, hogy optimális lehetőséget teremt az olvasásra, és számunkra ez a legfontosabb. Az olyan szoftverrel, amely támogatja a dinamikus dokumentumoldalt, a könyvek és dokumentumok bármilyen képernyőméreten jól olvashatóak. Mindezen felül a szövegméret növelhető vagy csökkenthető az olvasó igénye szerint.” [3]

 

A LIT fájlformátum mindazt tudja, amit egy modern ebooktól a források elvárnak: a szöveg épségének megőrzése mellett minden szóra rákattintva könyvjelző beillesztést, kijelölést, jegyzetelést, aláhúzást, szabadkézi rajzot, keresést, másolást és a szótárban való kikeresést ajánlja fel. Emellett a menürendszer ugyanúgy a könyvlap egységébe van beépítve, a fejlécben megjelölt címről gördíthető le, ugyanúgy, mint a szavakhoz kapcsolt almenü. Így egységes objektumként kezeli a könyvet, amely klasszikus, könyvszerű oldaltipográfia ellenére inkább szoftverhez, mint dokumentumhoz hasonlít. A szintugrásos szövegépítés sekély, egyszintes megoldásával lineárisan tartja a szöveget, a szintugráshoz pedig, a szövegben való vertikális mozgáshoz olyan egyéb funkciókat rendel hozzá, amit a klasszikus könyvolvasás esetében az emberi memória lát el. Ráadásul a beilleszthető szótárfunkció LIT formátumú szótárt kíván, ami pontosan olyan szerkezetű, mint bármelyik másik könyv. A LIT megfelel az aktív olvasás elvárásainak, jó pár hátránya ellenére. A szöveg oldalankénti szerkezeti lezártsága a szövegrészek kimásolását teszi körülményessé. A szótár funkció ugyan működik az ingyenesen letölthető angol szószedet használatával, de egyelőre ez az egyetlen szótár, ami elérhető hozzá. A nyomtathatóság hiánya egyelőre időszerűtlennek tűnik, bár nekem nem hiányzik.

 

A fájlformátum további tulajdonságai már a szoftvert is legalább annyira jellemzik, ezért a szoftver ismertetésének részében folytatom az MS Readerre vonatkozó további adalékok ismertetését.

 

 

 

 [1] MS READER

[2] 14 colos képernyőn.

[3] MS READER FAQ