Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

3. KÖNYV A G2 GALAXISBAN

3.2. Ebook-szoftverek

3.2.3. Docable / EveryBook

 

A Glassbookhoz hasonlóan a PDF formátumra épül. Valamikor 2000 őszén fogják bemutatni / mutatták be, az Everybook oldalán legalább is ezt ígérik[1]. PDF dokumentumok rendezésére, jobb, könnyebb használatukra ajánlják. Négy alapfunkciója a „Rendezés”, „Keresés”, „Olvasás”, „Írás”. A minket érdeklő olvasásról annyit közöl az oldal, hogy az „ismerős, két oldalas, könyvszerű” formában lehet majd ezen a platformon PDF dokumentumot olvasni.

 

Amit tudni fog, és az ebook szempontjából fontos: dokumentum-rendezés, teljes szövegindexelés (hogy ezalatt mit értenek, nem derül ki, valószínűleg a szavakra való visszakeresést gyorsító eljárás lehet), kétoldalas dokumentum-olvasás. Két nem egymást követő oldal egymás mellé helyezése, egyszerre több dokumentum olvasása, teljes széljegyzet-arzenál (kiemelés, szabadkézi rajz, jegyzetek és könyvjelzők), beépített jegyzetfüzet, automatikus idézés (a szövegből kiemelt részt automatikusan ellátja a bibliográfiai adatokkal), PDF jogi szabályozás (azaz letiltható a nyomtatás, szövegmásolás, stb.). A 2.0-ás verzió 2001 közepén már tartalmazni fogja a hangzó jegyzet és a ’szövegből beszédre’ funkciókat is. Az 1.0-ás változatért, amit már meg lehet rendelni, egyéni vásárlás esetén 295 dollárt kérnek. Ami miatt nem sok esélye van a megjelenésre sem.

 

Az Everybook elnökének és alapítójának véleménye[2] szerint az ebook három területen jelenthet előnyt a hagyományos könyvvel szemben: az ár, a tárolás és az elérés területein. Az ár egyértelmű: a papír, a nyomda, az eladatlan készletek bezúzása megannyi költségcsökkentő tényező. Költségcsökkentő tényező az is, hogy a könyvet egyszer kell elkészíteni. A tárolás nemcsak a merevlemezen való tárolásra, de a könyvtár mozgékonyságára is vonatkozik. Az elérhetőség az hálózat nyújtotta gyorsaságra, a vásárló igényének azonnali kielégítésére vonatkozik.

 

Ha áttekintem eddigi ismereteimet, az ebook ebben a pillanatban a fenti három előny egyikével sem él.

 

 

 

 [1] EDOC

[2] MUNYAN