Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

4. AZ EBOOK-PARADIGMA ÉS A HATALOM KÉRDÉSEI

4.2. Az erőviszonyok

 

Eddig elvégzett kutatásomnak akár most is levonhatom a tanulságát: a technológia leírható, a tartalomvezérlés, a piac, a gazdaság, az ekiadás aligha. Az erőviszonyok, amelyek a későbbi hatalmi struktúrát előrevetíthetik, a technológia oldalán világosan kibontakoznak. A Microsoft frissen indult a versenyen, és ezzel a lendülettel előre is állt. A PDF kiterjesztéssel az Adobe tartani igyekszik vezető szerepét, a Glassbook szoftver, ha továbbfeljlesztik, hogy az MS Readerrel versenyben maradjon, garantálhatja mindannyiunk számára a választás szabadságát és a versenyből fakadó előnyöket. Az olvasóberendezések széles kínálatuk ellenére döcögnek, feltehetően nem fogják megdönteni a PC mint hálózati és/vagy háztartási terminál uralmát ugyanúgy, mint a néhány éve korszakalkotó készülékként útjára indított WebTV. Az olvasóberendezések körüli porhintés a teljes kínálat szegényes, elégtelen technológiai és szolgáltatásbeli színvonalának eltakarására elég. Ha nem jön valami nagy fordulat, ez a terméktípus hamarosan ki fog halni. Eredményeit feltehetően a hordozható személyi számítógépek viszik majd tovább. De a személyi számítógép legfőbb erénye, a multifunkcionalitás egyelőre verhetetlennek tűnik.

 

Az ebook előretörésében jelentős szerepet játszó OEB kezében nagy lehetőség van arra, hogy konszolidálja, összefésülje a különböző szereplők hajmeresztő elképzeléseit az ebook lehetőségeiről. Itt elsősorban az ebook árával vannak súlyos gondok, nem szabványosításával. A szabványosítás egyelőre amúgy sem ér sokat, ebook formában nem tudjuk megtapasztalni, mit jelent az OEB 1.0. De ha lenne előttünk ilyen fájl, azzal sem mennénk sokra, mert az ebook szorosan zárt szerkezet. A könyv adaptálása miatt a dokumentum sérthetetlensége nem teszi lehetővé, hogy olyan univerzális formátumban készüljön, ami az általános szoftverek jó részén megnyitható. Az ebből következő félelmek jogosak. Az ebook könyvtárak szerepe jöhet el akkor, hogy ha az adatforrást, amelyből aktuális ebookot generál a kiadó, számos kijelölt könyvtárra bízva megörizhetjük a digitális adatmennyiség folyamatosságának lehetőségét. Ez viszont offline tárolást kíván, olyan szolgáltatást, aminek semmi köze az internethez.

 

A negyedik erősnek tűnő intézmény a GEMSTAR, de mivel a csillogó ám buktagyanús ketyerékre költi befektetésre szánt pénzét, hamarosan visszatérhet tévéműsor-kiadványaihoz. A Gemstar tipikus példája annak, ha nagy erőforrással rendelkező cégnek elképzelése sincs a nagyvilágról.