Talán emlékeznek még az Olvasók, hogy annakidején A holló c. filmről jegyeztük meg egy-két napra Brandon Lee nevét. (A lányok talán egy kicsit tovább. J) A film hőse, akit B.L. játszik, egy évvel a halála után visszatér, hogy megbosszulja saját és kedvese halálát; a film nem volt annyira rossz, főleg sötét van benne – ez nem bántja úgy a szemet mint mondjuk a fények, és nem zavar be az alvásba se annyira – és éjszaka meg eső. Mondjuk, hogy Dark City, meg Mátrix, olyasmi hangulat, azokban is sötét van, csak ott van titok is, intellektuális izgalom, ebben meg annyi agymunka ér, mint a Bosszúvágy 95. részében, vagy a jó öreg Drakulában Lugosival. A látványról ugye ne beszéjünk, itt nincs „ilyen fakabátos kafkai figurák röpülnek a levegőben”, vagy „Keanu Reeves elhajol a golyók elől”, az is szép, hogy B.L. néha, ha a kamera egy pillanatra nem néz oda, eccercsak eltűnik, ilyen remek kis trükkök vannak ebben a filmben. Node sebaj, A holló ma megnézve inkább a ’80-as, (vö. a rucikat!) mint a ’90-es évek terméke; 93-ban ez még nem annyira fura, gondoljunk olyan, ma már teljességgel élvezhetetlen filmekre, mint a Darkman, ki hinné, hogy Liam Neeson játszotta a címszerepet?!

 

(Azt, hogy a sötét a lényeg, onnan is lehet tudni, hogy egy Brandon Lee–honlapon megszavaztatták a látogatókat, hogy vajon szerintük ma melyik filmben lenne király Brandon, és a Mátrix 99%-on vitte a mezőnyt, más közös meg nincs a kettőben, már a történet szintjén, mert ha a színészek származását nézzük, Keanu Reeves-ről azt olvastam, hogy neki is vannak kínai ősei, csak rajta aztán tutira nem látszik.)

 

A lényeg nem is ez volt, nem emiatt maradt meg a név, hanem hogy Bruce Lee fiát véletlenül lelőtték a forgatás hevében, és jól meg is halta magát, ez szívás, főszereplő nélkül hogy lesz kész a film! De a derék készítők nem dobták el a különben – már ez is gyanús! – majdnem kész anyagot, hanem jól megszámítógépezték – ’93-ban? ne röhögtessenek! 2000-et írunk, és még Marlene Dietrich sem az igazi! –, és ettől aztán még ott is olyan lett, mintha ő, pedig nem is.

(Ilyet én is találtan a Weben, derék leánkák, akik karbatartyák a Brandon Lee-szájtokat van, hogy egy-két + képet is odahamisítanak, a kedvencem ez:

A bal arcon levő heg a kép összeollózójától származik, árulkodó jelek még a hajviselet (B.L. ügyelt arra, hogy ne egyenesszálú távol-keleti, hanem a ’80-as évek amerikájának teccő enyhén hullámos haja legyen [a papájának állítólag nem jött egészen össze ez a kínai származás, a Kung Fu c. korabeli tévésorozatban, mely amúgy az ő ötelete volt, <derék kínai járja a vadnyugatot, és két dolgot oszt: igazságot meg pofonokat> de a szerepet az echte, gyárilag hófehér David Carradine játszhatta csak el, gondoljunk most hirtelen arra, hogy a Sok hűhó semmiért pár éve készült filmváltozatában meg a több mint mór Denzel Washington játssza a herceget, hát ilyenek a zamerikajijak, kíváncsi leszek, Othellót ki fogja majd játszani, csak úgy lesz PC, ha fehér angol nő. Mongyuk én asse látom, hogy ez a Brendon Lee annyira félvér kínai, szerintem Bruce Lee is max. félvérnek néz ki, űristen, vajon PC-e ez a szó, hogy félvér?] a másik a körme, az alábbi képpel össze lehet hasonlítani.

Ezen az „annyira kigyúrt  fiú vagyok, hogy kockahasam csont nélkül beolvad a téglafalba, a fokozott agytevékenység jeleit mutató tekintetemről pedig már ne is beszéljünk, bébi” c. képen látható eredeti gyári körmök mintha tömpébbek lennének. Jó’ van, nem bántom én Brandon Lee-t, sok pénzér’ én is vágnék ilyen képet, meg vágatnék ilyen izmokat is, ha sokat fizetnének!)

Szóval a werkfilmben másról se volt szó végig, mint hogy hogyan helyettesítették a főhőst játszó színészt, akit a forgatás alatt vaktöltény helyett tévedésből éles lőszerrel lőttek. Talán már ott is figyelmeztettek a tényre, hogy Bruce Lee, az apa is hát ha nem is egy forgatáson, de közvetlenül utána halt meg. Milyen egy véletlen! Azt talán a nézőkre bízták, hogy azt gondolják, a filmben a főhős visszatér a halálból, Brandon Lee, a főhőst játszó színész is visszatér majd, holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány, hogy jön egy királyfi tán, hófehér Jagarán. Erre a subjectre született is egy csomó website, ahol romantikus érzületű lányok osztják meg egymással ugyanazt a kb. 100 fényképet, és kb. 5 db. életrajzi adatot a nagy színészről, aki jobb volt, mint Robert de Niro és Marlon Brando együttvéve.

Brandon Lee, akárcsak néhány ügyes arc a világtörténelemben, nem annyira az életével, mint inkább a halálával lett híres. Ezt a töretlen sikert mi sem bizonyítja jobban, mint a nevével és képével megjelent 1999-es Brandon Lee-naptár (a dátum a LEE-betűk alatt látható).

Visszatérést ígértünk Olvasóinknak. Erre nemsokára rátérünk, addig azonban gondoljuk meg, micsoda üzlet volt Brandon Lee halála. Ha élne, vajon miért éppen őt kérték volna fel a Mátrix címszerepére? Nevetséges! Jó, A holló legalább végre nem másodosztályú keleti küzdősport–film volt. A maga nemében és idejében nem is volt olyan rossz. De ennyi erővel Jackie Chan vagy Van Damme is mátrixozhatott volna. A Brandon Lee–kultusz éltető eleme Brandon Lee korai, és utolsó szerepéből interpretálható, bizonyos szempontból revelatív erejű halála. Avagy képzeljük el, hogy tényleg meghalt 28 évesen, és halála után 6 évvel azt mondja özvegy édesanyja, árván maradt húga, magára maradt ifjú jegyese, hogy ideje most már valami betevő után nézni, itt vannak ezek a remek kis képek a fiamról / bátyámról / halott jegyesemről, jól kiadok belőlük egy falinaptárt, a ’80-as évek bájaira vevő csajok meg hosszú nyálcsorgatás mellett letejelnek.

Ne ily halált adj Istenem, ne ily halált adj énnekem!

 

 

A halála után nézzük most a születését. 1965. február 1-jén született. Minden kezdő amatőr tudja, és könnyen utána is nézhet, hogy abban az időben ez volt a kínai naptár szerinti sárkány évének az utolsó napja. Bruce Lee szerepe volt a sárkány. A kínai horoszkópok szerint a sárkány a legtutibb jegy; ő a kiválasztott, nála van a talizmán. Nyugodtabb lennék, ha január 30-án, vagy 31-én született volna. De így! Kénytelen vagyok azt hinni, hogy vagy nem 1-jén, vagy nem februárban, vagy nem ’65-ben. Tudjuk, hogy a szintén világszép Ricky Martin 1971. december 24-én született, tehát karácsony szentestéjén. Ő viszont nem operál ezzel, hogy ő a latin Antikrisztus, meg hogy a vaddisznó éve, kéj és kényelem, e kettő kell nekem. Tudtommal a papája sem játszotta el sem a disznófejű nagyurat, sem a Zrínyi és a vadkant. Itt valaki hazudik.

A magam részéről Brandon Lee-nek mind születését, mind halálát bizonyos kétkedéssel vagyok csak képes fogadni.

Más szóval Brandon Lee él, és Hawaii-on lakik. Vagy ha nem ott, akkor hát Zalában, egy zalai kedves olvasónktól kaptuk ugyanis a következő „before – after” felvételeket:

 

Előtte:

 

 

Utána: