TANDORI DES
Zordínó-vigadínó

Negyven évvel ezelőtti csatangolásaink
emlékére Mészöly Miklóssal

...Fölfedeztük ezt: egy skót költő: Clough: kicsit utána is: néztünk ki ez: na mindegy: hogy nem szereti ha megindítják: az akarat mozgásba jön és a tett: veszedelmes dolog remeg valami mesterkéltért a szív sérelméért: hajlunk ilyesmire a mi görcsös kötelességfogalmainkkal. Hogyan írjunk? Az írás többféle. Elmondhatom: anyámtól kapott egyetemi ebédpénzeimből vettem életemben először magam könyvet: pont ezt: ahol ez volt a mottó. Elmondhatom: félrenézték a magyar műfordítás klasszikus korában: amikor még a kontrollszerkesztői munka is forradalmi vagy: akaratlanul: opportunista tett volt: valami nagyobb rend vélt védelme: félrenézték a hexametert. I don't like being moved: így indult. Mindegy: nekem a mondás lényege: maradt. 1966-tól magamba is vonultam. Ez most visszajön. De már nem külön van: a magamba: a vonulás. Megvagyok: csak. Különben a többi igaz.

...Kafka nagybátyja: hogy a szomszéd faluba átmenni: ahhoz egy élet kevés: nem érti: hogyan vágnak neki mégis: lóháton. Mondja Kafka nagybátyja. Nagyapja. Mondjuk. Most akkor: megtettem Dublinban: lehetne írni: lásd ebédpénz: hexameter: négy nap 100 kilométert: 120-at: 90-et: vánszorogva már. Nem tettem semmit: csak ezt. Lett egy ürességetalonom: ürességkészletem. Nem tettem már Dublinban semmit. Ebédpénz: hexameter: láttam az argentínokat: a rögbivébére készültek: ebédpénz: előtte falnak ütköztem: egy órával azelőtt: két órával: október: szürke ég: Joyce tornya felé tartottam: nagy vargabetű (hexameter) helyett: nyílás volt a falon: mögötte egy nagy magán rögbipálya: magán a rögbipályán (hexameter) mentem át: itt jártak át a helybeliek: akik tudták a rövidítést. Nagyon zöld volt. A világbajnokság pályáját csak kívülről láttam. Minden nagyon koszos volt: de sok ember. Érdekes volt a világnak. Még a belvárosban: batárokon argentin zászlóval: karlengető emberek: kalaposak bajuszosak: tudtam: argentinok. (Ebédpénz a kalap: az argentin bajusz. Tangó.)

...Most kitörtem a bokám: kétszer kis időközön belül: nem nagyon gondoztam: nem tört ki: erősen kicsuklott: főleg a második: a rácsuklás lett rossz. Nem tudok rendesen járni. Dublin: mi az ebédpénz: mi a hexameter? Mi nem az? Hogy nem becsültem meg magam? Hogy nagyon is megbecsültem magam? Most a szomszéd faluba nem bírok átmenni. De nem is akarok. Sehova menni. Megyek valahova: beszélek valakivel: érintkezem: de nem. Jön: hogy nem. Tévedés: bocsánat. Majdnem érdekes volt pedig már. De: nézzek a lábam elé. Egyesével rakjam a lábam a lépcsőn. Kilencedik hete. De: hexameter a vírusos? A sztrájk? Nem. Nem is akarok igazából poharakból. Nem is bírom már: nem bírlak: a vonatozást. A repülőzést. Ebédpénz: nem bírlak: vonat: repülő: semmi velejáró. A velejárót nem bírod: nem járhatsz. Minden járás: csupa velejáró. Nem tudok velejárókkal járni. Nem akarok járni: nem érik meg a velejárók. Igen? Így van ez? Ha nem ez van így: mi az ami mégis így van? Ezzel? Vagy ez már csak a velejárója? Jön: hogy elmegy? De mi nem?!

...Olvastam: megdolgoztam magamnak: dolgozatokhoz: sok könyvet: amerikai expresszionizmus. Festészet: s nem hu. De mármost hu: mondom itthon: hun mondom: mondom: tessék. Ezekben: Motherwell: De Kooning: Morris Louis: minden úgy van írva: milyen volt: nagyszerűen milyen volt: csöndes izzással: milyen nagyszerű volt Motherwell festészete: stb. Amerika nagy hely: mondom: a világ nagy hely: az jól elmegy: nagy helyen ezek így jól mennek: hogy nagyszerű volt. Nem nagy: nagyszerű: az volt. Jól volt az: és jól volt mindenféle velejárója. Ezt meg lehet írni. Hu kis hely: bármit bárhogy abszolúte-megírnak: mások érdekeit: vélt érdekeit sérti: mozgatja meg: akaratuk mozgásba jön: remegni kezdenek valami mesterkéltért: most ez a visszacsatolás jól bejön: nem ebédpénz: nem hexameter: nem velejáró: maga a dolog: ez. Hu: nem lehet csak: úgy megírni: csak a dolgot: mi volt: Motherwell: bárki: csak jól: már az másokhoz képest van: van: de mert kis hely: mert ilyen hely hu: mindjárt másokhoz képest. Vagy: nem kellenek gondolataid: ott: nem kellenek. Mettől meddig nem? A helyhez képest: ami a befogadó hely: nem kellesz: csak cirádatárgyként. Nem kellenek: gondolataid. Idézőjeleket hagyjunk. Ne írjunk: idézőjeleket. Ne soroljunk: adatokat: keveset csak. A dolgot írjuk meg: róla: rólad: rólam: rólunk: bármilyen undok e szó. De nem. Már beleütközik: abba amit megindít: amit az nem szeret: ellene szól. Csorbítja. Hu. Kis hely: túl: kis. Mészöly: nem tudom hogyan oldotta meg. Utaink: elváltak. Ez: mégis maradt. Amennyiben. Mint ilyen dolog.

...Felírtam: ha jelenlétével nem kényszerít rá hogy beszéljek: valaki: nem vágyom senkinek mondani semmit: sem az nem érdekel: ki mit mondhat nekem. S: utazás körülményei: város. De ez már volt.