Kosztolányi Dezső

Édes Anna

hálózati kritikai kiadás

demó verzió

 

A szerkesztő előszava

 

Egyelőre csak a 11.fejezet, a mottó és az első fejezet tartalmaz végig aktív hiperhivatkozásokat.

A kritikai szöveget többféle jegyzet kíséri.

A szöveg alapszíne a fekete. A színes szöveghez valamilyen jegyzet tartozik.

 

1.)      Tárgyi és szómagyarázó jegyzetek

Ezeket a 11. fejezetben világoskék (baby blue), a többiben pávakék (teal) színnel jelöltük. A 11.fejezetben a kurzort a színezés fölé vive kattintás nélkül olvasható a magyarázat. Ha a szövegre kattintunk, a jobboldali keretben megjelenik a fejezethez tartozó teljes jegyzetfájl szövege, de csak abban az esetben, ha a szóbanforgó szöveghez nem tartozik szövegkritikai jegyzet. Ha a szóbanforgó szöveghez szövegkritikai jegyzet is tartozik, a szövegre kattintva a fejezethez tartozó minden szövegkritikai jegyzetet tartalmazó fájl megfelelő tétele ugrik a jobboldali ablak tetejére.

 

2.)      Szövegkritikai jegyzetek

A szövegkritikai jegyzetek három forrás főszövegtől (a kritikai szövegtől) eltérő változatait (variae lectiones) tartalmazzák. A kritikai jegyzettel ellátott szövegeket eltérő színekkel jelöltük az alábbiak szerint:

– a szerzői (autográf) kéz- (illetve néhol gép)irat eltéréseire a főszövegben sötétkék szín utal,

– ha a Nyugat-beli szövegközlés eltér a főszövegtől illetve a kézirat szövegétől is, azt sötétvörös szín jelzi,

– ha pedig az első kiadásban található eltérés a kritikai főszövegtől, a szerzői kézirattól illetve a Nyugatban megjelent szövegtől, azt sötétzöld (illetve ez a az első fejezetben szürke) színezéssel jelöltük.

E színes szövegekre kattintva a fejezethez tartozó minden szövegkritikai jegyzetet tartalmazó fájl megfelelő tétele ugrik a jobboldali keret tetejére. Mivel a kézirat szövege néhol igen hosszan eltér a főszövegtől, nem tettük hyperaktívvá a teljes bekezdéseket: ilyenkor a kék színezés elején (pl. bekezdés vagy előző bekezdés, stb. elején) találja meg az olvasó a jegyzetfájlt aktiváló részt.

 

A három forrás eltéréseit tartalmazó jegyzetfájl szintén hyperaktív, a forrásonként eltérő színekkel megadott félkövér főszöveg-hivatkozásokra kattintva a kritikai főszöveg megfelelő része ugrik a keret tetejére.

 

A mindhárom forrás eltéréseit tartalmazó jegyzetfájl mellett forrásonként különálló jegyzetfájlokba kigyűjtve is megtaláljuk források eltéréseit. A demó verzióban ezek még nem tartalmaznak aktív hivatkozásokat.

 

A demó verzióban tájékoztatásul ízelítőt adunk még a forrásokból, de ezek részletes, a kritikai főszöveghez hasonló aktivizálására csak az 1.0 verzióban kerül majd sor.

 

Kérjük, hogy minden technikai észrevételükkel tiszteljék meg a szerkesztőt.