Bölcsészet Bábeli Könyvtárban

 

6. Munkaszervezés

6.1 Az államköltségen létrehozandó adatbázisokhoz a hozzáférést nem helyes korlátozni. Meg kell viszont vásárolni számos külföldi, az Interneten nyilvánosan nem hozzáférhető adatbázis korlátozott használati jogát is. Ha ez nem történhet meg, megvizsgálandó, hogy a Tárház, mint intranet, egyáltalán nyújt-e elég előnyt az Internethez képest.

6.2 A adatbázisok létrehozásának feladatát természetesen össze kell hangolni az MKM és a hasonló pályázatot tervező OMFB között.

6.3 A feladat egy könnyű és egy nehéz részre tagolható. Könnyű megrendelni számítógépet, vezetéket, programcsomagot. Nehéz szakanyagokat és különösen adatbázisokat létrehozni. Ámde – mint az informatikában mindig – ezúttal is a helyes sorrendet kellene betartani. Először felállítjuk a feladatot, másodszor megvizsgáljuk, hogy milyen szoftver alkalmas a feladat megoldására, és csak harmadszor nézünk olyan hardver után, amelyen működtetni lehet a kiválasztott szoftvert. Másszóval: először kellene kiírni és elbírálni a pályázatot, azután megállapítani, hogy milyen szoftverek jöhetnek számításba, és csak ezután lenne szabad foglalkozni a szükséges sávszélesség felelősségteljes megállapításával, majd a hardver beszerzésével. Egyelőre még az sem tudható, hogy egyetlenegy helyről kell-e szolgáltatni az adatokat, vagy egy részüket onnan, ahol keletkeztek, és ahol az adattulajdonosnak felügyeleti joga van.