Szűts Zoltán

A hypertext

**************************************************

 

 

 

FÜGGELÉK

Fogalomtár

 

Átszöveg hypertext

Böngészés A világhálón található anyagon belüli kalandozás, konkrét stratégia nélkül.

Csomó A világháló található anyagokon belül megfigyelhetők olyan folyamatok, amelyek hatására létrejönnek ideiglenes csomópontok, ezek egy térképen a városok, melyekbe sok út fut be, itt találkoznak a hyperútvonalak.

Digitális aláírás – Matematikai elven alapszik, kulcsokra épül, csupán egy egyénre (gépre) vonatkozó „kód”

Digitális Számítógépen, bináris formában tárolt adat, mely lehet kép, szöveg, hanganyag. A digitális adatokat rendkívül könnyű kezelni, ez a multimédia motorja.

Forráskód A különböző számítógépes programok binárisan írt forgatókönyve. Ez a program nem látható része. A nyílt forráskód bárki számára hozzáférést biztosít a programhoz, megfelelő tudás ellenében az általa is módosíthatóvá válik, példa erre 3 szabadsági fokú szöveg, melye bárki által szerkeszthető. A nem-publikus forráskód csak a programot alkotók számára hozzáférhető. Várható, hogy a forráskódokat először az Egyesült Államokban törvényekkel szabályozzák, s kötelezővé is tehetik bizonyos programok forráskódjának nyílttá tételét.

Frissítés Olyan művelet, amely egy bizonyos online anyag változtatását jelenti, és mindenképpen egy dátummal lesz jelölve. Kapcsolatban van a save-vel, hisz az előző változat felülírása történik. Minél gyakrabban lesz egy szöveg frissítve, annál élőbb.

Hypertext A fogalmat Theodor Nelson alkotta 1974-es Computer LibDream Machines című könyvében az olyan elektronikus szöveg leírására, amely a szövegbe ágyazott kapcsokkal rendelkezik, a kapcsok pedig más szövegekre mutatnak.

Interaktív A kifejezés leginkább a multimédiára használható, ahol egy bizonyos képre vagy szövegre kattintva a közeg válaszol; egy klippel, képpel, vagy a hypertext esetében újabb szöveggel.

Kulcsszó Az irodalomelméletekből már ismert fogalom, ebben a kontextusban a keresés eszköze, egy kulcsszóra keresünk.

Mainstream: A hypertext központi vonulata, a szöveg törzse.

Mirror: Olyan tükör oldal (polc) amely tökéletes mása egy másiknak, jelentősége a biztonság és a bizonyos területekről való könnyebb elérésben nyilvánul meg.

Multimédia: A képzőművészet, zene, irodalom, film anyagainak összekapcsolása egy adott project keretében, ami lehet cd-rom, de honlap is.

Navigáció: A böngészésnél sokkal jobban szervezett, tervezett közlekedés a világhálón található anyagokon keresztül, melynek célja egy adott információ megtalálása.

Offline Az online-nal ellentétes fogalom, amikor valami vagy valaki nem érhető el élőben. Egy belső hálózaton vagy adattároló lévő anyagok azonban offline is böngészhetők.

Online Élőben, élő adásban. A világhálón található szöveges-, kép- vagy hanganyagok folyamatos elérését nevezzük így. Használják a mind népszerűbb csevegőprogramokban (pl. icq (I seek you)) akkor, amikor egy személy bejelentkezett a hálózatba, és elérhető.

Platform Műveleti rendszer ami különböző számítógépeken fut, ez kezeli a programokat.

Save as Mentés másként a szöveg, hang illetve képszerkesztő programokban, ilyenkor az újabb változat nem írja felül a régit, és életképes, vagy életképtelen klónok keletkeznek.

Save Mentés, el- illetve megmentés a szöveg, hang illetve képszerkesztő programokban. Ilyenkor az előző változat felülírása történik.

Szörf: böngészés

Target: Célpont, az interaktív projectekben a linkek végpontja, lehet kép, szöveg, klip, hanganyag.

Virtuális: Nem a megfogható világban létező.