Szűts Zoltán

A hypertext

**************************************************

 

 

 

XV. FUHAROSOK – KIVONULÁS A SZÖVEGBŐL?

 

A JATE Irodalomelméleti csoportja vállalkozott Esterházy Péter Fuharosok szövegének multimédiás – teljes hypertextes kiadására, ebben a fejezetben ezzel a próbálkozással szeretnék foglalkozni.

Már egy ideje megjelentk a magyar piacon olyan cd-romok, amelyek egyrészt a klasszikusok; Ady, József Attila összes műveit tartalmazzák, másrészt friss szövegeket, legutóbb Krasznahorkai Háború, háborúja látott ilyen formában napvilágot. Ezeken a cd-romokon található szövegek, ha keresőprogrammal is vannak időnként ellátva, és képeket vagy akár hanganyagokat is tartalmaznak, nem hypertextek, csupán ügyesen szerkesztett adattárak, nem élnek az interaktivitás tárházában rejlő lehetőségek teljes spektrumával.

A szegedi irodalomelméleti csoport Fuharosok cd-je azonban merőben különbözik a fent említettektől, azonban igen nehéz ilyen (nyomtatott) formában beszélni róla a Textpoligon fejezetben már említett okok miatt.

A nyitóképen igen erős szemiotikai jelentéssel telített 6 ablak van, a cd-térképe megtalálható a függelékben.

A Könyv, és egyben az első ablakban található Fuharosok hypertext, amellyel a továbbiakban részletesen is szeretnék foglalkozni. Esterházy Péter szövegét keresztül-kasul linkelték a szerzők, és ezzel az ő olvasatukat kapjuk.

Ha kinyitjuk a hypertextet, a lap alján összesen 8 ikon jelenik meg. Álljon itt a szerzők által írt jellemzésük, utána pedig a saját észrevételeim:

Az Esterházy-ikon Esterházy-szövegeket, idézeteket, kommentárokat, interjúrészleteket tartalmaz. (Intratextnek is nevezik az ilyen szöveget, megkülönböztetendő az intertexttől, ami nem a szerzőtől származik). Ezek a megnyilatkozások nem feltétlenül a Fuharosokra vonatkoznak, sőt. Amikor az ikont megkattintod, akkor a regényben a cipőfűzőzölddel kijelölődik az aktuális szövegrész, amire rákattintva elszörfözhetsz a megfelelő cédulára. Így az Esterházy-opus számos szövegébe eljuthatunk, természetesen a csoport által fölajánlott módon.

A vendégszöveg-ikon aktiválásával a Fuharosokkal ilyen-olyan módon rokonságba hozott szövegeket találod meg. Ezek a szószerinti idézettől a távoli asszociációig széles skálán mozognak. Amikor az ikont megkattintod, akkor a regényben a cipőfűzőzölddel kijelölődik az aktuális szövegrész, amire rákattintva elszörfözhetsz a megfelelő cédulára. Itt már számos külső link nyílik más szerzők művei felé.

A Kritika-ikonnal a Fuharosokról szóló kritikákat közelítheted meg, de nemcsak azokat, hanem más Esterházy szövegekről szóló kritikákat is, sőt. A „kritika” szót angolszász értelemben használjuk, vagyis nemcsak konkrét kritikákat találsz itt, hanem elméleti szövegeket is. Amikor az ikont megkattintod, akkor a regényben a cipőfűzőzölddel kijelölődik az aktuális szövegrész, amire rákattintva elszörfözhetsz a megfelelő cédulára. Ebben is megnyilvánul a hypertext pluralitása, hisz nincs egy vezérszál-kritika, a csoport által összes ismert fel lett sorolva.

Lexikon-ikon: szómagyarázatok, etimológiák, retorikai fogalmak találhatók az ikon alatt, és még sok minden. Amikor az ikont megkattintod, akkor a regényben a cipőfűzőzölddel kijelölődik az aktuális szövegrész, amire rákattintva elszörfözhetsz a megfelelő cédulára. Ez egy olyan csomópont, amelyhez bármely szöveg csatlakozhat.

A Fuharosokban található motívumok gyűjteményét találod meg ezzel az ikonnal (M Sz. Z.) Amikor az ikont megkattintod, akkor a regényben a cipőfűzőzölddel kijelölődik az aktuális szövegrész, amire rákattintva elszörfözhetsz a megfelelő cédulára. Ez már jóval szubjektívabb kategória az előzőknél.

A margó egy lapszéli jegyzetekkel, rajzokkal kommentált olvasat, tulajdonképpen válogatás a többi ikonhoz tartozó linkekből. („Best of links?) Ha mozgatod, akkor bizonyos helyeken az egér átalakul kézzé, és ott „aknás tér” van. Rákkatintva a szöveghelyre, (ami nem mindig szöveghely, néha „firkahely”) előhívhatod a megfelelő cédulát, képet. Annak, aki nem szeret sokat olvasni, és a lényegre tör.

A felolvasás-ikonnal Galkó Balázs színművész előadásában hallgathatod meg a Fuharosokat. A felolvasás mindig a könyv aktuális oldalától kezdődik. Ha az egérmutatót a szöveg fölé mozgatod, az átalakul fejhallgatóvá. Ekkor a szövegre kattintva az onnantól folytatódik tovább a cd-rom multimédiás része.

Ha a könyvben rákattintasz a jegyzetfüzet-ikonra, akkor aktiválhatod azt a jegyzetfüzetet, amelyet korábban beállítottál magadnak. Ha a könyv szélén (gemkapocs Sz. Z.) ikont látsz, az azt jelenti, hogy oda van tűzve egy jegyzet. Ha rákattintasz, meg is tekintheted a jegyzetet. Ha új megjegyzést kívánsz a szöveghez fűzni, vidd az egérmutatót a jobb felső sarokban a „segítség” ikontól balra látható gémkapocs fölé, nyomd le a bal oldali egér-gombot, majd (a gombot továbbra is lenyomva tartva) mozgasd az egeret a kívánt szövegrészhez. Itt fölengedve az egérgombot megadhatod a megjegyzés nevét, majd rögtön írhatod is a jegyzetedet. Ez a mesterek klónozó műhelye, itt készíthető el a saját olvasat.

A fenti, szerzők által adott segítségből kiderül, hogy 3 szabadsági fokú szöveggel állunk szemben, hisz saját jegyzetek is készíthetők, és ezekről tudomást is vesz az eredeti szöveg. Azonban ezek a jegyzetek csak ami gépünk zárt világában érvényesek, a szöveg egésze egy 0 szabadsági fokú szövegként viselkedik, hisz nem lehet kinyomtatni, kijelölni, sokszorozni. Az így készített klón szöveg örökre üvegbúra alatt marad (értékes könyv!), a mi gépünkben életképes csupán.