Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

3. KÖNYV A G2 GALAXISBAN

3.3. Ebook-berendezések

3.3.1. Olvasóberendezések

 

3.3.1.9. XLibris

 

A Palo Altóban fejlesztett[1] szerkezetnek sem jósolhatók sok jövőt, ezt az oldalt utoljára 1999 júliusában fejlesztették. A legnagyobb kutatási dokumentáció mégis ehhez a berendezéshez található. Az eddig elősorolt „gagyiarzenál” úgy tűnik, az Xlibris köpenyéből bújt elő.

 

Az ebook kérdését az ebook olvasóberendezés fejlesztése alatt az eddigiekhez képest nagy részletességgel járták körül. A honlapon található számtalan publikáció, noha egy gondolatmenetet ragoz végig, ezt támasztja alá. Én Bill SCHILIT cikke alapján fogom ismertetni az Xlibris elméleti vonatkozásait.

 

Schilit különbséget tesz aktív és passzív olvasás között. Rendszerének másik tengelyén pedig megkülönbözteti a szimpla (egy forrást használó) és összetett (egyszerre több forrást használó) olvasás között. Az összetett passzív olvasás emailek, újságcikkek, weboldalak párhuzamos olvasását jelentheti. Állítása szerint az olvasóberendezés legkevésbé a passzív szimpla, legjobban az aktív összetett olvasást támogatja. Az XLibris funkciói ez alapján kapnak értelmet. Az Xlibris aktív olvasást támogató funkciói (széljegyzetek, nagyobb jegyzetek, szövegrészek bejelölése, könyvjelzők stb.) ugyanis különböző rendszerezési elvek szerint rendezhetők. A szövegrészek bejelölésének különböző színeit is használhatjuk a későbbi rendezés során. A jegyzeteket összeszedhetjük, végignézhetjük a képernyőn, adott elvek szerint sorrendbe állíthatjuk. Emellett különböző olvasási módokat is támogat az Xlibris. Vázlatolni, kivonatolni tudja a szöveget. A kivonatoláshoz természetesen a szövegfájl megelőző kivonatolására is szükség van, de így a nem kiemelt szövegek elhalványításával a berendezés a dokumentum gyors áttekintését teszi lehetővé.

 

 

 

 



[1] FXPAL