Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

3. KÖNYV A G2 GALAXISBAN

3.3. Ebook-berendezések

3.3.1. Olvasóberendezések

 

MUNYAN hivatkozik cikkében egy bizonyos James Bryantra, mint ebook történészre, és idéz is tőle valamit a ’40-es ’50-es évek ebookjairól. Ez felkeltette a kíváncsiságomat, és rákerestem a szerzőre. Sajnos, amikor megtaláltam, kiderült, hogy egyáltalán nem ebook történész a szerző, sokkal inkább egy mérnök, aki analóg eszközöket fejleszt. Saját honlapjára összeszedett tücsköt-bogarat, közöttük egy rövid cikkecskét is, amely a jövő ebookja iránti elvárásait összegzi. A derék mérnökember igazi önkészítő férfi, honlapja csemege a modern kori elidegenedéssel foglalkozó szociálpszichológusok számára.

 

De csemege nekünk is, mert a tudós elme, ha nem is ebook történészként, de összeszedi azokat a fontos tényezőket, amiket a hordozható ebooktól, az olvasóberendezéstől elvárhatunk.

 

Az olvasóberendezés legyen könyvméretű (kb. 10.5 x 17.5 x 2.5 cm), és súlya ne haladja meg a fél kilogrammot. Legyen benne 2 gigabyte tárhely. Akkumulátorról egyvégtében minimum 10 órán keresztül működjön, a kijelzője rendelkezzen a lehető legnagyobb kontraszttal, hogy saját fény nélkül is olvasható legyen, és csak szükség esetén használja a kijelző saját fényerejét. Legyen víz-, de legalább cseppálló. Legyen rajta két gomb, vagy botkormány-szerű kar a lapozás vezérléséhez. A böngészés vagy további funkciók kiválasztásához további gombok szükségeltetnek. Ha teljes PC-funkciók ellátására használjuk, legyen hozzá egy kisméretű klaviatúra. Legyen képes a könyv felolvasására is, amely nemcsak a vakok számára jelent könnyebbséget, hanem sofőrök és más Walkman-használók számára is. Legyen képes a könyv adott nyelven írt szöveget másik nyelvre fordítani. Természetesen tartalom is kell hozzá: ezért az elmúlt kétszáz év irodalmi műveinek legfontosabbjait azonnal elérhetővé kell tenni ebook formátumban. A vásárlás történjen egy beépített modemen keresztül, ami azonnal letölti a kívánt könyvet. A legfontosabb jellemzője az ebooknak pedig az legyen, hogy ágyban is olvashassuk.[1]

 

James Bryant ugyan kicsit túl sokat akart egyszerre, de elvárásai közül bizonyosak ma már léteznek az olvasóberendezések fuknciói között. Mindazonáltal had bocsássam előre: az olvasóberendezések egyelőre még nem komolyabbak, mint Bryant ebook-történészi munkássága.

 

 

 

 [1] BRYANT