Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

3. KÖNYV A G2 GALAXISBAN

3.2. Ebook-szoftverek

3.2.4. Microsoft Reader

 

Elérkeztünk a nagy vetélytárshoz. A Microsoft az Open eBook Forum megalakulása idejében kezdte meg offenzíváját az ebook elfoglalására. Az ebook „érdekegyeztető tanács” egyik vezetőjének szerepében tetszelgő Microsoft azért elég gyorsan összehozta a saját ebook-megoldását: a Microsoft Reader már létezik, ingyen letölthető a Microsoft oldalról. Letölthető hozzá szintén ingyenesen egy zsebszótár is, valamint a Read in Microsoft Reader kiegészítő a Word 2000-hez[1], amelynek segítségével a Word 200-ben készített fájlból .lit kiterjesztésű ebookot generálhatunk.

 

Az Everybook elnöke is azzal a mentegetőzéssel kezdi ebook-koncepcióját, hogy az ebook nem fogja lecserélni a hagyományos könyveket. A Microsoft Reader ismertetője is ezt állítja. Van ebben valami álságosság, mintha a nyilvánosság ebook iránti idegenkedésétől végletesen rettegnének. Pedig elég lenne egy nagyobb könyvtárat ebook formátumban ingyenesen vagy valóban olcsón közzé tenni.

 

A MS READER honában az ebbok magyarázata a következő: „[A MS Reader] egyszerűen a következő logikus lépés azoknak, akik imádnak olvasni, és azoknak, akik rengeteg időt töltenek számítógépek társaságában.” El tudom képzelni a nonstop kalandjátékosokat, ahogy hirtelen olvasni kezdik a Microsoft partnerének, a Barnes & Noble kiadó ingyenes könyveit.

 

A MS Reader előnyei: ”a közvetlen kapcsolat, amely egy könyvtárat tart a kezed ügyében, az azonnali letöltés lehetősége, amely segítségével nem kell várakoznod, a boltban nem fogy el a készlet. A szabadság, azaz bárhol olvashatsz, otthon, a munkahelyeden, út közben bármilyen eszköz segítségével, könnyen szállíthatod a könyveket, nem fogysz ki a papírból, nem kell görgetned az oldalakat, hanem ugyanúgy lapozhatod, mint az igazi könyvet. Az oldal ugyanúgy néz ki, mint az igazi könyv, a ClearType lehetővé teszi, hogy a képernyőről olvasást olyan nagy felbontásúnak érezd, mint a nyomtatott oldalét, stb.”

 

A MS Reader szintén „lehetővé teszi az aláhúzást, jegyzetek készítését, könyvjelző használatát, keresést, szótározást, és mindezt elmenti. A betűtípus nagyságának megválasztásával és a monitor háttérfényével bármikor kényelmesen olvashatsz.” Satöbbi satöbbi.[2]

 

Mindezen túl a MS Reader dokumentumait valóban nem lehet kinyomtatni. A program nem tartalmazza a ’nyomtass’ parancsot, azaz saját definícióm alapján ez valóban egy ebook.

 

A Microsoft olvasó szoftvere hasonlóan a Glassbookhoz, a mezőny legjobbja. A Microsofttól megszokott, cinikusan aluldizájnolt vizuális kultúra színvonalát a MS Reader meghaladja. Valószínűleg hamarosan bevezetik hozzá a szöveget felolvasó audio-kiegészítést is. A könyvek olvashatónak tűnnek, az ingyenesen letölthető ebookok itt is nagyrészt klasszikusok. A tartalom egyelőre itt is hiányzik.

 

A Microsoft Reader további érdekessége, hogy az OverDrive nevű cég által készített, .lit kiterjesztésű fájlokat generáló program, a RealWorks alapverziója szintén ingyenesen letölthető[3], amely további lendületet adhat a program terjeszkedésének.

 

 

 

 [1] MS READER

[2] Az idézetek forrása a MS READER.

[3] REALWORKS.COM