Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

2. KÖNYV A G2 GALAXISBAN

 

2.1. A G2 galaxis

 

„Stay Tuned! We will soon unveil our company to the world, bringing incredible value to consumers, business and education markets worldwide. Digital Books will revolutionize reading, by making information more accessible and by increasing the portability of knowledge. Are you a consumer of books, an Author, a Publisher or an Investor? Perhaps you own an on-line bookstore or are a member of the Media. If so, you’ll want to know about the exciting things we have got planned. Simply click Register me! - Provide us with your email address and we will notify you of our launch date. Looking for more information? If so please send your inquiry to inquire@ebook.com.”[1]

 

[Maradjon vonalban! Hamarosan felfedjük vállalkozásunkat a világnak, hatalmas értéket hozunk a fogyasztóknak, az üzletnek és az oktatás piacainak világszerte. A digitális könyvek forradalmasítják az olvasást azzal, hogy könnyen elérhetővé teszik az információt és szállíthatóvá a tudást. Ön könyvek fogyasztója? Szerző? Kiadó? Befektető? Talán saját online könyvesboltot üzemeltet, vagy a média tagja? Ha így van, biztos meg akar ismerkedni izgalmas teveinkkel. Csak klikkeljen a Regisztrációra! Adja meg email címét, és értesítjük önt indulásunk dátumáról. Több információt szeretne? Ha igen, küldje el kérdéseit az inquire@ebook.com címre.]

 

„FORBIDDEN You don’t have permission to access / on this server. Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.”[2]

 

[TILTOTT Önnek nincs belépési engedélye / ezen a szerveren. Továbbá 500 Belső Szerver Hiba hibát számoltunk meg, mialatt kérésének kezeléséhez megpróbáltunk használni egy HibaDokumentumot.]

 

„This site is under construction and will be available soon”[3]

 

[Ez az oldal szerkesztés alatt áll és hamarosan elérhető lesz.]

 

Mindhárom idézet a megadott címen szereplő oldalak teljes tartalma. Az ebook helyzetére nagyon is jellemző példa ez. Ráadásul az igazi tárgypróba során jutottam el ezekre a helyekre. Az igazi tárgypróbát annak nevezem, ha az ember bekapcsol egy internet hozzáféréssel ellátott számítógépet, elindítja a böngésző programot, és ha mondjuk az internetre kiváncsi, beírja az URL sorba azt, hogy www.internet.com, aztán ugyanezt .nettel, majd .orggal. Megcsináltam ezt az ebookkal, és a fenti három oldal lett az eredménye.

 

Jellemző ez az ebook pillanatnyi helyzetére. Minden csak készül, még semmi sincsen készen. Tudjuk, mit szeretnénk, de még nem tudjuk, hogy hogyan kell elkészíteni, mi a tökéletes formája és ha elkészül, hogyan fog kinézni.

 

A szövegek, az angol eredeti rá a bizonyíték, hevenyészett közhírré-tételek arra vonatkozólag, hogy ugyan ezeket a címeket már valakik megvásárolták, a hozzá tartozó tartalommal még sehol sem állnak. És lévén szöveges tartalmakról van szó, a stilisztika alapján messziről kell kezdeniük az ilyen tartalmak elkészítéséhez szükségek képességek elsajátítását.

 

Egy honlap címének éves bérlete nem különösebben nagy összeg. Nem kell hozzá kölcsön, holding-jellegű tulajdonos, befektető vagy lottónyeremény. Egy fogalom domain nevének bérlete mögött üzleti sikerek sejtése áll. Az ebook domain névként való ilyen hirtelen, még tartalom nélküli regisztrációja mögött, három előfordulással, egyenesen színaranyat sejthetnek a bérlők. Pedig könnyen előfordulhat az is, hogy mindhárom címen szereplő tartalom ebben a formában marad egészen addig, amíg bérlőik fel nem mondják a bérleti szerződéseket - sikertelenségük miatt.

 

A helyzet az, hogy az ebook koncepció egyáltalán nem áll annyira stabilan a lábán, ahogy promóciós e-kiadványokban, portál oldalakon vagy hírlevelekben olvasni lehet. A technológiai buktatókon túl jogi, piaci és nem utolsó sorban szakmai (könyvészeti, tartalmi, stb.) problémák előtt áll az ebook széleskörű elterjedése, alkalmazása.

 

Dolgozatom címe, a G2 galaxis nem az ebook korszakára utal. A G2 galaxis Gutenberg korszakának második felvonása, vagy akár négyzetre emelkedése: annak technológiai szinten gyökeres változata, tele forradalmi újításokkal, lényegét tekintve azonban az első korszak változatlan folytatása. A digitalizált szövegek terjedésének, egyre szélesebb körű felhasználásának, életünk egyre nagyobb részében jelen lévő tartalom-formának a korszaka. A G2 galaxis tehát már van, tart. Nem tudom, mikor, de számomra biztosan elkezdődött már. Benne élek a képernyőre-írás és képernyőről-olvasás korában: számítógép szövegszerkesztőjén írom a dolgozatomat, az egyetem elvégzése alatt készült számtalan dolgozatomat számítógépen írtam, ma is ezt a készüléket használom, ha dolgozom, valamint szintén az egyetem ideje alatt, az egyetem szerverén kaptam meg az első email címemet, az internetet pedig nemcsak dolgozatom, de a munkám és a hírfogyasztásom meghatározó forrásaként olvasom nap mint nap.

 

Mindez azt jelenti, hogy a digitális könyv megszületéséhez megvan a kontextus. Számomra, mindennapi tapasztalatként mindenképpen, és biztos vagyok abban, hogy ez nemcsak velem, de rengeteg kortársammal és a nálunk fiatalabb generációk mindegyikével így van.

 

A G2 galaxisból a klasszikus értelemben vett könyv azonban egyelőre hiányzik. Legalábbis azoknak, akik tapasztalják ezt a hiányt. Beírják a címsorba, hogy www.egricsillagok.hu, és semmi nem érkezik meg. Furcsállják, hogy ha a www.starwars.com egy létező oldal, ez a csillag miért nem fénylik fel. Ugye milyen furcsán hangzik? Azt hiszem, nem sokan írnak be ilyen címeket a helymeghatározó sorba.

 

Mert a könyv a hálózatról egyáltalán nem biztos, hogy hiányzik. Nem biztos, hogy tömegek hiányolják. Nem biztos, hogy minden nap annyian látogatják az Országos Széchenyi Könyvtár honlapját, mint mondjuk az ORIGO olimpiai oldalait a játékok ideje alatt. Az ORIGO olimpiai oldalán a játékok ideje alatt olvashatóak voltak a - leginkább magyar vonatkozású - eredmények, általános hírek, pletykák, egyebek. És vajon mi van az Országos Széchenyi Könyvtár hivatalos honlapján? Hét és félmillió könyv?

 

Sajnos nem. Azon az oldalon bizony az van, hogy milyen busszal, milyen átszállással lehet a könyvtár épületét megközelíteni. Meg rövid ismertető anyagok a különböző gyűjteményekről. Meg válaszok a gyakran feltett kérdésekre. Szóval oda kell utazni, bérlet vagy vonaljegy igénybevételével. A könyvtár rendkívüli zárva tartása esetén pedig helyben panaszt tenni a webszerkesztő lustaságára.

 

Furcsa dolog ez az internet, később még bőven lesz róla szó. Most csak annyit, hogy a tömegek valószínűleg nem klikkelnek annyit az OSZK-ra, mint az olimpia.origo.hura, mert valószínűleg nem hiányzik nekik annyira a könyv, mint a népi és/vagy nemzeti mozgás. De az biztos, hogy az Országos Széchenyi Könyvtárnak sem hiányzik az OSZK-ról. És ez azért megdöbbentő, még akkor is, ha tudom, hogy hét és félmillió kötet digitalizálása nem kevés idő és pénz és munka. Ha nem is hétmilliót, de néhányat feltehetnének. Elvégre az internet természete az, hogy ha olimpiát akarok, elmegyek az „olimpiába”. Ha könyvtárba szeretnék menni, de nincs sok időm, beugrok az OSZK-ba. Ha több időm van, esetleg személyesen látogatok az Oszk-ba.

 

Lehet, hogy a nagy tömegeknek, az általános mosóporos fogyasztóknak, vagy akár az olvasgatásra vágyó nagyobb szókincsű társadalmi egységeknek nem kell az online könyv, nem kell az egész OSZK. De ha egyébként meg sem kaphatja, mi erre a valós bizonyíték?

 

Az OSZK példája nem esztétikai, nem elemzői kifogás, nem formai kritika, nem heverészős nyafogás. Sokkal többről van szó: arról a hatalomváltásról, amit a digitális formájú kontextus, kommunikáció és kultúra, és elemi részeinek hálózati kapcsolatának alakulása, terjedése generál. Ez a hatalomváltás észrevétlenül történik, nem kis tétek forognak a kockán. Például a nemzet identitása. Tizenhuszon millió magyarok miniszterelnöke egy szép napon felkel majd, szép kompjúterszekrényét megnyitja, szép egerét megragadja, az AltaVista kereső sorába beírja, hogy ’magyarok’, és hamarosan megkapja a „Sorry, 0 item found” választ. Jó lesz odafigyelni!

 

A dolgozat címe lehetett volna könyv 2.0, mert a könyv digitális formájával foglalkozik. De nem lett. Méghozzá azért, mert a könyv valahol 1.999 körül áll, közelít a 2.0-hoz, de egyelőre nem ért oda. Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy lesz 2.0, de nincs olyan sok bizonyítékunk és bőven van kétségünk felőle, hogy ezt biztosan állíthassuk.

 

 

 

 [1] EBOOK.COM

[2] EBOOK.NET

[3] EBOOK.ORG