Pálfi Norbert

IRODALOM, SZÖVEG, INFORMÁCIÓ:
Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai

**************************************************

 

 

 

1. BEVEZETÉS

 

1.3. A tárgy definíciója

 

Az ebookot nagyon nehéz definiálni, ezért nem is fogok megpróbálkozni vele. Mindazonáltal kijelölök bizonyos határokat, melyeket dolgozatomban az ebook vizsgálata során érvényesítek.

 

Meghatározni azért nem lehet, mert a szót következetlenül, vegyesen használják a források: az interneten sok helyen bármilyen digitalizált szöveget ebooknak neveznek, csak eleje legyen meg vége. Erre jó példa egy .txt formátumú regény. Sokan a hiperszövegben írt regényeket, rövidebb szövegeket is ebooknak nevezik. A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR már nevével is jelzi, hogy elektronikus könyveket tárol, rendszerez, dolgoz fel, a jelen tanulmány a MEK által közölt objektumokat mégsem nevezi ebooknak. Ugyanígy ebooknak lehetne nevezni online szótárakat, mondjuk az ENGLISH-HUNGARIAN DICTIONARY-t is. Sőt ebooknak nevezhetnénk a MATÁV TUDAKOZÓt, a MÁV MENETRENDet vagy bármelyik portál oldalt is, az INDEXet, az ORIGÓt, stb. Azt is el tudom képzelni, hogy bizonyos értelmezésben nem válik el az interneten megrendelhető papírkönyveket forgalmazó oldalak (pl. AMAZON.COM, FOKUSZONLINE.HU) az ebookokat kínáló oldalaktól (pl. BARNES & NOBLE) (és egyáltalán, kiadó sem válik el tisztán a könyvtől). Összegezve: a könyv hagyományos jelentésköre elképzelhető, hogy a digitális technológiák következtében módosulni fog: lehet, hogy a szótárakat, telefonjegyzékeket és hasonlókat nem fogjuk többé könyvnek nevezni, de a jelentéskör módosulhat máshogy is, a jövőt vizionáló értelmezői ízlés szerint.

 

Jó példa erre az Open eBook Forum honlapján található, a gyakran feltett kérdések (FAQ) oldalon leírt ebook definíció.

 

„Kérdés: Mi az elektronikus könyv (ebook)?

Válasz: Különböző emberek különbözőképpen határozzák meg ezt a kifejezést. Némelyeknek az ebook az olvasandó tartalmat jelenti, papírt nem tartalmazó digitális könyvet, cikket vagy más dokumentumot. A Nyitott eBook Specifikáció [Open eBook Specification] az ebookot mint OEB publikáció definiálja. Másoknak az ebook az, amin olvasnak, azaz asztali vagy hordozható személyi számítógép, tenyér-méretű számítógép [palm] vagy éppen az olvasóberendezés [itt: dedicated eBook reader, egyébként dedicated reading device, mindkettőt ’olvasóberendezésként’ fordítom], ami egy kifejezetten elektronikus könyvek olvasására tervezett készülék.”[1]

 

Azért sem tudjuk az ebookot pontosan meghatározni, mert ez a formátum a programnyelv, a fájl, a szoftver és a készülék szintjén egyaránt átalakulóban van. A diskurzuson belül ma még ebooknak nevezhetjük például a .pdf kiterjesztésű fájlokat, de a szakirodalom egy része egyáltalán nem tekinti annak, és az Adobe kemény terjeszkedési politikába kezdett annak érdekében, hogy a .pdf formátum ott maradhasson a meghatározó könyvformátumok között.

 

 

 

 [1] OEB FAQ