Horváth Iván

A HÁLÓZATI KULTÚRA FENOMENOLÓGIÁJA:
egy általános textológia vázlata

**************************************************

 

 

 

1. Mimészisz 2: a szöveg meghatározása a másolásból

 

1.3 Ráillik-e a szövegdefiníció (a pontos másolás követelménye) más kulturális tárgyakra is, mint a szöveg?

 

Kérdés

Ilyen-e a tudományos kísérlet, hiszen az elvben megismételhető?

 

Állítás

A kísérlet a szöveggé tett esemény.

 

Kifejtés

Az esemény egyszeri történés. Esemény az, amit nem lehet megismételni. A kísérlet az, ami két egyedi esemény között mégis változatlan marad, amit tehát megismételhetőnek tekintünk. Ez a követelmény a fönti definíciók alapján csak a szövegekre áll. A kísérlet tehát az eseménynek az a része, amit maradéktalanul szöveggé lehet tenni. Amit belőle nem lehet maradéktalanul szöveggé tenni, nem része a kísérletnek.

 

Exkurzus

Latour jogi szempontból elemzi a kísérletet (Boyle gentlemanjei, a tanúk) -- holott a jegyzőkönyv (a szöveg) a kísérlet lényege. Ez teszi lehetővé, hogy más gentlemanek is elvégezhessék.

 

Megválaszolatlan kérdés

A tudomány a kultúrává – szöveggé – tett természet?

 

Exkurzus

Hasonló a helyzet a joggal. A fennálló helyzet létrejöttének szöveges dokumentuma meg kell, hogy legyen, azért, hogy ellenőrizni lehessen újra: a feltételek abban a pillanatban fennálltak. A törvénykönyv és a precedensgyűjtemény: szöveg. Az élethelyzeteket szöveggé kell lefordítani, annyira, hogy szövegszerűen megfeleljenek a törvénykönyvnek, vagy a precedenseknek. A politikai intézményben a néphatalom átruházása: választás. Ellenőrizhető kell, hogy legyen. A 2000. év amerikai elnökválasztása: a szavazócédulák újraellenőrzése, korrektori munka, szövegeken végrehajtott cselekvés.