Tallai Gábor

Esküvői pohárköszöntő

 

Kedves Barátaim, Családom! Gyönyörű ez a mai nap, olyan nap, amelyre életünk végéig emlékeznünk kell. Mert ez az emlék ad majd erőt a nehéz időkben.

 

A Pécselli és Pőcselli családnak immáron nem csak az érdeke, de a szíve is összeforrt, visszavonhatatlanul.

 

Kezdem a köszönettel, amivel szüleinknek tartozunk. Mamma… Pappa… Mi lenne velünk nélkületek? Megszületni nem elég. Lányainkat, fiainkat fel is kell készíteni az útra, ahogy velünk tették. Az akadályokat az útból el kell távolítani. Édes mamma, pappa, kettőnk nevében mondok köszönetet! Ez a hála életünk végéig szívünkben él.

 

Messziről jöttünk ebbe a városba. Idegenek voltunk, de mára családunk kivívta magának a tiszteletet.

 

Jómagam sok hibát is elkövettem, jól tudjátok… Akiket megbántottam, azoktól most kérek bocsánatot!

 

Emlékezzünk Frederico Schoppecselli szavaira: a világ akarat és képzet. Képzelőerővel sosem álltam rosszul, de hiányzott az akarat. Édes feleségemet, aki számomra az életet jelenti, elképzeltem, de csak akkor lett az enyém, amikor megtanultam akarni, amikor megtanultam, hogy ne szégyelljem az akaratomat.

 

Mi itt, ha nem is mind a vér törvénye szerint, de egy család vagyunk. Néha megbántjuk egymást, civakodunk, de ne felejtsétek, hogy ez a család gondoskodik rólunk, táplál, ide térünk vissza fáradtan, ez a család búcsúzik tőlünk, ha eljött az idő.

 

Sok család tette ma tiszteletét nálunk. Köszönöm. Itt van a Rosco család, a Lovasso család, a Sramkellik, és megtisztelte ünnepünket jelenlétével Don Meslenelli, itt van velünk Don Ungaro szeretett feleségével. Köszönöm mindannyótoknak!

 

Ezen a napon van egy fontos kérdés, amelyre választ szeretnék adni nektek. Sikerül-e kettőnknek megbirkózni a nehézségekkel, elérünk-e célunkhoz, hogy elhintsük a boldogság magvait családunkban, gyerekeinkben? Hogy szeretett sógorom válaszát idézzem, amikor apró szívességet kérek tőle:

 

„Simán! Meglesz!” Ezt remélem.

 

De legyen ennyi elég a súlyos mondatokból, ünnepeljünk! Ég óvjon benneteket, éljen a család!

 

Most pedig táncolok édes feleségemmel.